
Microbiology Expert Committee (MEC) 
Meeting Summary 

 
October 28, 2014 

 
 
1. Roll Call and Minutes: 

Robin Cook, Chair, called the meeting to order at 1:30pm EST by teleconference. 
Attendance is recorded in Attachment A – there were 6 members present.  The following 
associate members were also present: Jennifer Best (EPA), Brad Stawick and Carl 
Kircher (called in at 2:40pm). 

 
Associate members need to let Robin and Ilona know they own a copy of ISO 17025 so 
they can be included in distributions of the draft working standard updates.  

 
 
2.  Standard Review 
 

Robin plans to review the sections that still need some work.  
 
Section 1.7.5 a) i) 
 
Robin pulled up the changes made to the standard after the last call.  
 
Jennifer asked about the 15 minute requirement and the requirement to be on ice. She 
asked if TNI is intending to require something beyond what the Total Coliform Rule 
requires? Samples are encouraged to be shipped on ice, but it is not required. TNI is 
requiring more.  
 
An issue was also raised about how to determine if the 15 minute requirement is met.  
 
The lab handbook is guidance and this may be a good way to give recommendations to 
sample collectors:  
- Put it on ice immediately.  
- Don’t leave the sample on the dash board.  
- Don’t drive around until the temperature comes down. Etc … 
 
A note should be added to the standard to clarify the purpose – samples should be 
preserved immediately and analyzed as soon as possible.  

 
After discussion this section now reads:  

 

 a) Samples that require thermal preservation shall be considered acceptable if the 
arrival temperature of a representative sample container meets the method or 
mandated temperature requirement. Samples that are delivered to the 
laboratory on the same day they are collected may not meet the requirements 



of this section or the method. In these cases, the samples may be considered 
acceptable if the samples are received on ice with evidence that the cooling 
process has begun.   

 
NOTE:  The intent is for the samples to be preserved immediately and analyzed as soon 

as possible.   
 
Section 1.7.5 c) 
 
Dwayne had a comment about this section in his 10/27 email:  
 
Section 1.7.5.c  “Samples not meeting the requirements of this section must either be 
rejected or appropriately quailed.”  Qualified instead of quailed.  The way this is worded 
makes it appear a laboratory can chose to reject the sample or report it qualified which 
is not the case.  For drinking water at least the result is invalid and can’t be reported.  By 
reported I am referring to reporting to the regulatory agency not issuing a report to the 
client. 
 
Dwayne thinks this wording sets the lab up for failure because for DW it cannot be 
reported. Others think it is a redundant statement. It is already part of Volume 2.  
 
The committee decided to delete this section.  
 
Section 1.7.3.1 b) ii)  
 
Robin looked back at Comment 17.  
 
The comment should be incorporated.  
 
Section 1.7.5 b) – Comment 22 
 
Robin thinks this should be ruled non-persuasive.  
 
Robin does not think the standard should define what type of chlorine should be tested. 
There was agreement.  
 
As far as addressing what a lab must do if chlorine is present – this is something the lab 
should have in their Quality Manual. Some labs qualify the results and others go out and 
resample.  
 
This is actually addressed in V1M2 Sections 5.8.6 and 5.8.7 through the discussion on 
qualification. This reference was added to the title for section 1.7.5.  
 
Section 1.5.2: 
 
“Naturally contaminated” was deleted. Also want “not statistically different”. The section 
now reads:  



 
Precision – Perform at least ten (10) replicate analyses with both the proposed and 
reference method, using a sample containing the target microorganisms of choice. The 
results shall show that the precision of the proposed method is not statistically different. 

 
The committee reviewed the comments emailed by Dwayne on 10/27/14. Robin still 
plans to incorporate Colin’s comments into the comment summary table and include 
information on persuasive and non-persuasive with reasoning.  
 
From Dwayne (in italics): 

	
  	
  
I know it is short notice but I wanted to make some comments on the newest version 
before tomorrow’s meeting so everyone had time to think.  Most of them are concerning 
Colin’s original comments that are included in the revision. 
  
Section 1.6.1.d:  “Where possible the DOC shall be performed in conjunction with a 
supervisor for the appropriate method.  In situations where no suitable supervisor exists, 
or for a first DOC in the laboratory, the use of proficiency samples or certified reference 
materials is required.”  What does this mean?  Is this to be a side by side analysis of 
samples by the supervisor and analyst?  Isn’t an acceptable supervisor required for a 
laboratory? 
  
Elizabeth is concerned about making these requirements more difficult than they need to 
be.  
 
The committee determined Colin’s comment to not be persuasive.  
 
The committee reviewed Dwayne and Colin’s comments and this section was changed to:  
 
1.6.1.d:  All demonstrations shall be documented. All data applicable to the demonstration shall 
be retained and readily available at the laboratory. 
 
Section 1.6.3.2.c  “Acceptable results for a minimum of three blind proficiency test 
samples for target organisms in each field of accreditation.”  I’m not sure what this 
means.  Does this mean a CDOC will need to contain 3 separate PT studies.  For 
presence/absence PTs a set of 10 samples is required and because PTs are treated the 
same as environmental samples cannot be split up between analysts for official PTs used 
to meet the lab’s PT requirements. 
 
Robin thinks Colin’s comment is not correct – DW certification already requires the use 
of a 10 sample set for PT analysis. Colin’s comment was determined to be non-
persuasive.  
 
This section now reads:  
1.6.3.2 c):  Acceptable results for blind proficiency test sample for target organisms in each field 
of accreditation. 
 



Section 1.7.3.1.a.ii  “The sterility check should involve the processing of a deionized 
water sample and incubation of the membrane in a suitable non-selective medium such as 
tryptone soya broth.”  Do we want to give this explanation?  Tryptic Soy?  Should 
involve/Must involve? 
  
Colin’s comment in this section is non-persuasive because it is already addressed.  
 
Section 1.7.3.1.d.iv  “Results of the above analyses shall meet the specifications of the 
required method to records of analyses shall be maintained for five (5) years.”  It doesn’t 
make sense now with the deletions and additions made. 
  
This section was corrected to:  
 
1.7.3.1 d) iv):  Results	
  of	
  the	
  above	
  analyses	
  shall	
  meet	
  the	
  specifications	
  of	
  the	
  required	
  
method.	
  Records	
  of	
  analyses	
  shall	
  be	
  maintained	
  for	
  five	
  (5)	
  years. 
 
Section 1.7.3.2  Colin’s comments on performing a method blank every 10 samples or 
using a UV light box.  This section is currently deleted – should be included again. 
  
This was added back in.  
 
This section now reads:  
1.7.3.2 ii): … In	
  addition,	
  laboratories	
  shall	
  insert	
  a	
  method	
  blank	
  after	
  every	
  ten	
  (10)	
  samples	
  
or	
  sanitize	
  filtration	
  units	
  by	
  UV	
  light	
  (254-­‐nm)	
  after	
  sample	
  filtration. 
 
Section 1.7.3.3 Colins’ comment on including a minimum number of target colonies for 
the duplicate count requirement. 
  
Colin’s comment is considered non-persuasive. Committee members were not 
comfortable requiring a minimum of twenty (20) target colonies. Jennifer thinks he got 
the concept of 20 from another part of the method that is not relevant to this.  
 
Jennifer commented that it is important that actual colonies be read – a plate with no 
colonies does not test the analyst’s ability to count. She understands Colin’s concern, but 
does not think a number should be required.  
 
This section now reads:  
1.7.3.3:  For methods that specify colony counts such as membrane filter or plated media, 
duplicate counts shall be performed monthly on one positive sample, for each month that the test 
is performed. If the laboratory has two or more analysts, each analyst shall count typical colonies 
on the same plate. Counts shall be within 10% difference to be acceptable. In a laboratory with 
only one microbiology analyst, the same plate shall be counted twice by the analyst, with no more 
than 5% difference between the counts.   

 
 

Section 1.7.3.6.b  “If there is any doubt as to the validity of the result then the target 
organism shall be identified using commercially available metabolic identification 



tests.”  Is this in regard to performing methods or quality control?  For example for SM 
9222B m-Endo needs to be confirmed by LTB/BGLBB and either 
EC/EC+MUG/NA+MUG.  Does this add an ID test kit to the method (which is not 
approved)? 
 
Colin’s comment was determined to be non-persuasive because it does not add any value.  
Elizabeth noted that the method already defines how this is done. Carl noted that if the 
method is followed – there should be no question on the validity of the results. A kit 
would not be acceptable.  
 
This section now reads:  
1.7.3.6 b): To ensure that analysis results are accurate, target organism identity shall be verified 
as specified in the method (e.g., by use of the completed test, or by use of secondary verification 
tests such as a catalase test or by the use of a selective medium such as brilliant green (BG) or 
E. coli (EC or EC + MUG) broth.    
  
Also – In section c – the following was deleted: If there is any doubt as to the validity of 
the result then the target organism shall be identified using commercially available 
metabolic identification tests.  
 
Section 1.7.3.7.b.v.i  We require the laboratory to establish the “uniformity of 
temperature distribution” in incubators here.  Do we also want to add to establish the 
time it takes to re-establish temperature after a full sample load is added.  The reason I 
ask is with more laboratories using data loggers for recording incubator temperatures an 
issue is arising with the temperature dropping outside of the required limits and 
triggering an alarm.  Is this a problem?  Is there an acceptable amount of time to re-
establish temperature which could be documented?  I kinda remember this being a 
requirement before.  Do chromogenic/fluorogenic methods take into account a specific 
period of time to reach incubation temperature? 
   
Dwayne would like to see the old standard requirement in the 2003 standard put back in. 
Robin noted that the 2003 standard required it, but did not say what to do with it. Dwayne 
will Draft some language for the committee to look at.  
 
Also, there are a lot of misspelled words and incorrect words that spellcheck doesn’t 
show in the document.  I didn’t have time to list them all but this is something that should 
be addressed before sending out another WSD. 
 
Section 1.7. 3.6 d) ii) 2)  
 
Elizabeth had one additional question about Colin’s comments. She and Jennifer think 
the following statement should be deleted: Tests should be quantitative wherever 
possible. Robin added some additional language and the section now reads:  
 
1.7.3.6 d) ii) 2):  Each	
  pre-­‐prepared,	
  ready-­‐to-­‐use	
  lot	
  of	
  medium	
  (including	
  chromo/fluorogenic	
  
reagent)	
  and	
  each	
  batch	
  of	
  medium	
  prepared	
  in	
  the	
  laboratory	
  shall	
  be	
  tested	
  with	
  at	
  least	
  
known	
  pure	
  positive	
  culture	
  control	
  (i.e	
  target	
  organism)	
  as	
  appropriate	
  to	
  the	
  method	
  (i.e	
  



quantitative	
  results	
  for	
  quantitative	
  method)	
  .	
  This	
  shall	
  be	
  done	
  prior	
  to	
  first	
  use	
  of	
  the	
  
medium. 
	
  
Robin will send an updated copy of the MWDS to everyone for review. She hopes to vote 
on the standard at the next meeting – so everyone was requested to be present.  

 
3.  Action Items 
 

A summary of action items can be found in Attachment B. The action items were 
reviewed and updated.  

 
 

4.  New Business 
 

None.  
 
 
5.  Next Meeting and Close 
 

The next meeting will be confirmed by email. Robin would like to target 11/13/14 for the 
next meeting. (Addition: Meeting scheduled for 11/18/14).  
 
A summary of action items and backburner/reminder items can be found in Attachment B 
and C. 
 
Robin adjourned the meeting. The meeting ended at 3:34 pm EST. 



Attachment A 
Participants 

Microbiology Expert Committee (MEC) 

Members Affiliation Balance Contact Information 
Robin Cook 
(Chair) 
Present  

City of Daytona 
Beach EML 

Lab (386)671-8885 cookr@codb.us 

Patsy Root 
(Vice-chair) 
Absent 

IDEXX 
Laboratories, Inc 

Other (207)556-8947 patsy-root@idexx.com 

Karla Ziegelmann-
Fjeld 
 
Present 

Microbiologics, 
Inc 

Other  kfjeld@microbiologics.com 

Donna Ruokonen 
 
Absent 

Microbac 
Laboratories, Inc 

Lab (219)769-8378 
Ext 110 

druokonen@microbac.com 

Colin Fricker 
 
Absent 

Analytical 
Services, Inc 

Lab  colinfricker@aol.com 

Deb Waller 
 
Absent 

NJ DEP AB (609)984-7732 debra.waller@dep.state.nj.u
s 

Dwayne 
Burkholder 
 
Present 

Pennsylvania DEP AB (717)346-8213 dburkholde@pa.gov 

Mary Robinson 
 
Present 

Indiana State 
DOH 

AB (317)921-5523 mrobinson@isdh.in.gov 

Elizabeth Turner 
 
Present 

North Texas 
Municipal Water 
District 

Lab (972)442-5405 
Ext 535 

eturner@ntmwd.com 

Po Chang 
 
Present 

Texas 
Commission on 
Environmental 
Quality 

AB (512)239-4876 Po.chang@tceq.texas.gov 

Gary Yakub 
 
Absent 

Environmental 
Standards, Inc. 

Other (610)935-5577 gyakub@envstd.com 

Ilona Taunton 
(Program 
Administrator) 
Recording 

The NELAC 
Institute 

n/a (828)712-9242 Ilona.taunton@nelac-
institute.org 

 



  
Attachment B 

 
Action Items – MEC 

  
Action Item 

 
Who 

Expected 
Completion 

Actual                   
Completion 

1 Review Method Codes and send comments to 
Robin for Dan Hickman.  
 

Deb TBD   

4 Review Handbook and Method Codes before 
next meeting.  
 

ALL 5/7/13 Handbook 
Complete.  

 
12 Research possible effects of using bromine 

and whether it needs to somehow be included 
in the standard. Does not look like it. 

Deb November 
2013 Meeting 

 

19 Provide EPA interpretation on temperature 
readings to Ilona. She will have it posted on 
the website.  
 

Robin 1/31/14  

27 Notify CSDP that Elizabeth will be 
representative on Standards Review Council.  
 

Robin 10/10/14  

28 Insert Colin’s comments into the Comment 
Summary table and note status – persuasive 
or non-persuasive with reason.  
 

Robin 11/13/14  

29 
 

Update Modified Working Draft Standard 
and prepare for final approval by the 
committee.  
 

Robin 11/13/14  

30     
31     
32     

     
     

	
  

	
  



Attachment C 

 

Backburner / Reminders – MEC 

 Item Meeting 
Reference 

Comments 

1 Update charter in October 2014 n/a  

    

    

    

    

    

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 


