
SUMMARY OF THE  

TNI LABORATORY PROFICIENCY TESTING EXPERT COMMITTEE MEETING 

 

OCTOBER 30, 2015 

 

The Committee met by teleconference on Friday, October 30, 2015, at 11:00 am EST.  Chair Shawn 

Kassner led the meeting. 

 

 1 – Roll call 

Fred Anderson, Advanced Analytical Solutions (Other) Present 

Kareen Baker, Independent (Other) Absent 

Nicole Cairns, NYSDOH (Other) Absent 

Rachel Ellis, NJ DEP (AB) Present 

Scott Hoatson, Oregon DEQ (AB) Present 

Shawn Kassner, Phenova (Chair; Other)  Present 

Stacie Metzler, Hampton Roads San. Distr. (Lab) Present 

Mitzi Miller, Dade Moeller Assocs. (Other) Absent 

Judy Morgan, Pace (Lab) Absent 

Joe Pardue, P2S (Vice-Chair; Other)  Absent 

Jim Todaro, Alpha Analytical (Lab) Absent 

Lisa Touet, MA DEP (AB) Present 

Ken Jackson, Program Administrator Present 

Associate Committee Members present: Mike Blades, ERA;  Amanda Bruggeman, Phenova; 

Chandra Thekkekalathil Chandrasekhar, FLDEP; Audrey Cornell, ERA;  Maria Friedman, 

Testamerica; Patrick Garrity, KYDOW;  Rob Knake, A2LA;  Tim Miller, Phenova; Shari Pfalmer; 

ESC Lab Services; Donna Ruokenen, Microbac;  Brian Stringer, ERA.  

 

2 – Previous Minutes  

 

It was moved by Fred and seconded by Scott to approve the minutes of October 9 and October 16, 

2015.  All were in favor.  

 

3 – Standards Interpretation Requests (SIR) 

 

Two SIRs were considered. 

 

SIR 266 asked if a laboratory reports PT results on an analyte by two separate methods, whether a 

failure in one of them would also constitute failure of the other if both methods were of the same 

technology.  The committee agreed with Shawn’s draft response confirming this is so and citing 

Clause 5.1.1 in the 2009 standard.  However, Shawn agreed to re-word his last paragraph that 

referred to the requirements for drinking water analytes. 

 

SIR 275 asked if the requirement of an AB to inform all secondary ABs of laboratory revocation 

also applied to partial revocation.  Shawn had drafted a response confirming this is so, but Scott 

cautioned this does not apply to suspension of an analyte through PT failure.  Shawn agreed to re-

draft his response, to point this out.  

 

4 – Comments on V3 Voting Draft Standard 



 
 

 

Several comments considered by Scott had been discussed during the previous call, without a 

conclusion being reached.  They were re-visited. 

 

5.9.3.1.2  :Up to now, it seemed clear that, without a clear conjunction, the subsections (a), (b), (c), 

etc. in the various clauses of this volume are connected by "and."  In this clause, it is not clear at all 

and, in fact, any one case presented could and should cause the reported PT result to be scored "Not 

Acceptable." Recommended change:  Insert the word "or" after Subsection (b) of this Clause.”  As 

agreed during the last call, Shawn had drafted revised language for this section of the standard, to 

read as follows: 

 

“5.9.3.1.2 The result shall be scored “Not Acceptable” if the following are true: 

 

 a) the numeric value is reported with a less than (<) sign or 

 

 b) the numeric value reported is outside the established acceptance limits or 

 

 c) the numeric value is reported with a greater than (>) sign.” 

 

It was moved by Scott and seconded by Fred to rule the comment persuasive and to accept Shawn’s 

language. 

 

5.9.3.1.2.c  “Regarding "The result will be scored not acceptable if: the numeric value is reported 

with a > sign":  The current design range listed on the NPW FoPT for Total, Fecal & E. coli is 20-

2400 CFU or MPN/100mL.  Several of the commonly used MPN methods have dynamic ranges that 

have a undiluted upper capacities of 1600 (9221, 15 tube, 1x:10x:100x) and 2420 (IDEXX QT).  The 

95% confidence intervals associated with each of these methods are 700-infinity and 1440-infinity 

respectively.  Given such a high level of overlap between the TNI manufacturing range and the 

confidence levels associated with these methods, to evaluate >results as unacceptable would be 

technically inconsistent.  It this standard was put in place all labs using QT2000 would need to run 

every WP study at a 50% dilution.” Mike Blades said ERA evaluates a result with “>” as the actual 

number reported, but added this only occurs in 1-2% of laboratory reports.  Lisa added that 

Massachusetts had never had a “>” reported.  Tim Miller said if the number is less than the upper 

acceptance limit it is acceptable.  It was noted that an AB cannot over-ride the PT Provider’s ruling 

of acceptable or unacceptable.  Shawn suggested the standard could say a “>” value is accepted if the 

number provided is within the acceptance limits.  Scott suggested returning to the 2003 NELAC 

language and a protracted discussion led to the following motion by Scott and seconded by Lisa: 

“The comment is Non-persuasive. Laboratories should be making dilutions based on the information 

at hand and within the known ranges, as with real samples.”  All were in favor. 

 

 

5.9.3.2  “5.9.3.2.1 - The result shall be scored “Acceptable” if: a) the numeric value reported is less 

than the PTRL or b) the numeric value is reported with a less than (<) sign. The use of the term 

“or” at the end of clause a) segregates it from clause b) which means the clauses must be treated 

independently. If the committee had used the term “and” at the end of clause a) I would have agreed 

that in its entirety section 5.9.3.2.1 would have been correct and not in conflict with the New York 

regulation for PT scoring. If you change the “or” to “and” I will change my vote to “Yes”.  As a PT 

provider for the New York State Environmental Laboratory Approval Program, I am required to 



 
 

score analytes with assigned value less than (<) the PTRL in accordance with the New York Code of 

Rules and Regulations Title 10, Subpart 55-2.8. The regulation states; (c) Performance in examining 

an individual chemical or physical analyte shall be evaluated as follows, for a synthetic blank test 

sample: (1) Satisfactory performance shall be a result reported with the term “less than,” and 

having a value less than or equal to the detection limit specified by the department, or, if no 

detection limit is specified, the method detection limit. (2) Unsatisfactory performance shall be a 

result reported with or without the term “less than,” and having a value greater than the detection 

limit specified by the department, or, if no detection limit is specified, the method detection limit. The 

detection limit we specify is the PTRL. The TNI V3-VDS-2015 clause 5.9.3.2.1 is in conflict with 

NYCRR 55-2.8.  The committee continued to discuss this comment at length.  It was concluded if the 

“or” was changed to “and” as suggested, this would change the sense of the clause.  Scientifically, 

reporting a quantitative value less than the PTRL is valid.  It was moved by Fred and seconded by 

Lisa to rule the comment Non-Persuasive.  All were in favor. 

 

 

5.9.3.2.2  “As in the previous clause 5.9.3.1.2 above, any one of the subsections in this clause should 

cause the reported PT result to be scored "Not Acceptable."  Recommended change:  Insert the word 

"or" after Subsection (b) of this Clause.”  It was moved by Scott and seconded by Fred to rule the 

comment Persuasive and insert “or” as suggested.  All were in favor. 

 

5 – Next Call 

 

Comments assigned to Shawn and Joe would be considered during the next call on November 13. 

 

Adjournment 
 

The meeting was adjourned at 12:25 pm EDT.   


