
Summary of the Laboratory Accreditation Committee Meeting
October 12, 2007

1.  Roll call:   Attendance is recorded in Attachment A.

The regular meeting of the TNI Laboratory Accreditation Systems Committee (LASC) 
was called to order by June Flowers, Chair, on October 12, 2007, at 11:00 a.m. EDT. 

2.  Previous minutes

Minutes from the September 14, 2007, conference call meeting, were reviewed and 
accepted by all members present with corrections.

3.  SOP on Standards Interpretation

The NELAP Board has not provided feedback to the LASC regarding the approval of the 
Standards Interpretation SOP.  The inquiry form on the website can be accessed under the 
LASC page, but is not yet active.

4.  Appeals Resolution SOP Discussion

Suggestion was made by Dan Hickman to proceed with an SOP on Appeals Resolution.  
June Flowers mentioned that NELAC Chapters 1 and 6, Sections 6.10- and 6.11 defined 
the NELAC appeals process for AA’s and AARB, and that the AB Expert Committee 
was beginning to prepare this SOP.  Dan Hickman stated that expert committees are to 
write standards, not SOPs and policies, but if they have time, they can go ahead and work 
on this.  EPA’s Lynn Bradley has been assigned the Evaluation Coordinator position. 
This “Appeals” SOP is critical to have in place prior to the start of the evaluations.  The 
LASC will be informed following the NELAP Board conference call to be held Monday, 
October 15, 2007.

5.  PT Inquiry to Dual-Program States

The PT Expert Committee is considering the frequency be changed from 2 successful 
analyses per year to 1 PT per year for every Field of Testing (FOT).  The LASC inquired to 
the three states that run dual certification programs:  California’s Jane Jensen, New Jersey’s 
Joe Aiello and Pennsylvania’s Aaren Alger.  Each of these AB’s maintain 1 program for non-
nelac labs that follow the EPA 1 PT/year and a 2nd program for NELAP labs that follow the 
2003 standard requiring 2 PT’s per year for each FOT.  The inquiry made was: “ do you see 
a comparison of pass/fail rates between the 2 programs that indicate running 2 PT's 
are better than 1?”  The comments received via e-mail were distributed to the LASC 
members and briefly discussed.  These 3 AB’s would support a 1 PT/year frequency, 
however, the corrective action plan and suspension details would have to satisfy each of their 
current programs.  There were both positive and negative potentials discussed among LASC 
members of the 1 year versus 2 year frequency.   Further discussion will be held, and the 
NELAP Board will be presented with a position.

The comments from the dual program states are enclosed in Attachment B.



6. The next meeting of the LASC will be November 9, 2007, at 11:00 am EST.  

Attachment A
PARTICIPANTS

TNI
LABORATORY ACCREDITATION COMMITTEE

Member Affiliation Contact Information
Ann Marie Allen - 
present

Massachusetts, Non-nelap AB

Jo Ann Boyd - present Southwest Research Institute, 
Lab

Lance Boynton- absent Absolute Standards, Inc., PT

Brooke Conner- 
present

USGS T: 303-236-1877
E:  bfconor@usgs.gov

Lewis Denny- present Florida DOH, AB

George Detsis - absent Department of Energy, 
Government

T:  301-903-1488
E:  george.detsis@eh.doe.gov

Dan Dickinson-present New York DOH, AB

June Flowers – 
Chairperson

Flowers Chemical Laboratories, 
Inc., Lab

T:  (407) 339-5984 x212
E:  june@flowerslabs.com

Terry Grimes- present Pinellas County Utilities, 
Municipal Lab

Dan Hickman- present Oregon DEQ, AB

Marvelyn Humphrey- 
present

USEPA Region 6, EPA

Roger Kenton-present Eastman Chemical Company,

Judy Morgan- present Environmental Science 
Corporation, Lab

Jack McKenzie-present Kansas DHE, AB

Leyla Perez- present Babcock Laboratories, Lab

Dale Piechocki- 
present

Underwriters Laboratories, Inc., 
Lab

Ilona Taunton - present TestAmerica Analytical Testing 
Corp., Lab, 

Carol Batterton - 
absent

TNI Administrator T:  830-990-1029
E:  carbat@beecreek.net

mailto:carbat@beecreek.net


Attachment B

COMMENTS FROM DUAL PROGRAM STATES ON PT FREQUENCY FOR TNI

LABORATORY ACCREDITATION COMMITTEE MINUTES

This email was sent as stated in LASC Minutes September 14, 2007

From: June Flowers [mailto:june@flowerslabs.com] 
Sent: Monday, October 08, 2007 1:27 PM
To: Jensen, Jane (CDPH-ELAP); aaalger@state.pa.us; Joseph.Aiello@dep.state.nj.us
Cc: Carol Batterton
Subject: PT Frequency Discussion
 
Hello Joe, Jane and Aaren.
 
I am contacting you because your States run two (dual) programs for lab accreditation.
The issue of labs performing in 2 PT studies per FOT per year was discussed at the Cambridge meeting, 
and that discussion continued at our last LASC conference call.
 
The question we have for you is do you see a comparison of pass/fail rates between the 2 programs that 
indicate running 2 PT's are better than 1? You may or may not have this data available, but would you be 
able to comment or provide feedback to our committee on this topic? The LASC has a call this Friday, 
and I understand there is a NELAC Board call next Monday, and PT concentrations will be discussed.
 
My laboratory is accredited in Potable, Non-Potable and Solid categories, so we run several PT's each 
year by the same technology, and the minerals and metals for DW and WW are now the same 
methodology. There are many labs that are accredited in a single category, so 2 PT's per year seem 
logical. EPA requires 1 PT per year, and most State programs follow EPA. Your States have this valuable 
experience evaluating NELAC and Non-NELAC labs. As TNI moves forward, our concern is whether or 
not the quality of lab performance is improved by analyzing PT samples more frequently.
 
Your reply is greatly appreciated and would be shared with the committee for discussion purposes only.
Thank you,
June S. Flowers / LASC Chairperson

The responses that follow have been approved to share with the public by these three individuals.

June,
 
My experience with laboratories and their performance on PT studies is as follows:
 
1.    Labs fail PTs for various reasons: including, but not limited to, analyst error, instrument error, 
reporting errors, and preparation errors.  Laboratories that fail for any of the first two reasons may also be 
reporting their regular samples incorrectly and then more PTs might be able to help them better assess 
their inadequacies and correct their procedures.  However, if either of the last two reasons is why the 
laboratory is failing PTs, then it might not affect the validity of their regular samples and more frequent 
PTs would only help the laboratory adjust their PT procedures rather than those procedures a regular 



sample goes through.   
2.    Many NELAC laboratories lose accreditation due to PTs not because they inaccurately analyze the 
PT, but because they do not meet the required NELAC PT frequency.  They either try to analyze PTs too 
close together or too far apart.  Neither of these errors would necessarily affect regular samples. 
3.    PTs require additional handling procedures that regular samples do not.  This includes sample 
preparation, including dilution; special reporting procedures; and increased PT sample reviews because 
the laboratory's accreditation status may be affected by the results.  These additional procedures keep 
the QA staff busy doing something that might not increase the validity of the regular samples and keeps 
the QA staff away from developing procedures that would make the laboratory operations better 
including training, internal audits, and improving current procedures. 
 
The other side of the issue is:
1.    PTs are an indicator of how a laboratory does when it is at its best and knows it's being tested.  
Therefore, a failure would indicate a potentially major problem because no laboratory would rationally 
report a PT sample with failing QC.  Which means, the error is somewhere else that isn't being detected 
by the QC. 
2.    PTs are an evaluation tool used because an on-site evaluation is not practical.  On-sites cannot be 
performed on the same frequency that PTs can be analyzed.  A tested laboratory might make a better 
laboratory. 
 
My experience with our laboratories is that whether or not the laboratory participates in 1 PT per year or 
the inordinate number that some of our NELAC laboratories participate in, the PTs are not what makes a 
laboratory "good".  It comes from the integrity of the people working at the bench.  From my experience 
as an analyst, it would be really easy to analyze a PT in a "non-regular" fashion that cannot be detected by 
anyone else.  What is important is the training that the laboratory management give to their analysts and 
their expectations of quality work and accepting nothing but the best.  Personally, I believe an on-site 
evaluation is a much better indicator of how a laboratory is doing than the PTs.  This doesn't mean that I 
think we should increase the on-site frequency, but I do think that if we could change the mentality of 
what an on-site is, we might be able to change our laboratories' attitudes toward them.  Maybe if the ABs 
could have an attitude that on-sites are performed on an irregular basis and if laboratories believed that an 
on-site could occur at any time, the bar would be raised.  If at any moment an assessor could walk 
through your door, would you always be ready for an assessment?  Maybe not, but you would probably 
be in a better place than if you knew you were most likely only having an on-site every 2 years with a few 
weeks notice.  (But none of this actually answers your original question, just on my soapbox for a 
moment)
 
The question really is, "what is the minimum number of PTs that a laboratory can participate in that will 
assure the greatest improvement to the laboratory?"  Do I know this answer?  No.  But my opinion is that 
2 PTs per year does not a better laboratory make.

And lastly, the requirement for some laboratories to analyze multiple PTs per year (i.e.: NELAC 
laboratories) while other laboratories are only required to analyze 1 PT per year (i.e.: dual program states 
and DMR-QA programs) probably keeps the cost of PTs lower.  The reason for this is that if only one PT 
were required per year for every laboratory, PT providers would feel a financial hit and would probably 
raise the cost of their PT studies to make up the difference.  Therefore increasing the cost to the "1 PT per 
year" laboratories. 
 
I don't know if I really helped you at all, but take my opinions for what they are worth (probably not 
much). 

Aaren

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Aaren Shaffer Alger 



DEP-Bureau of Laboratories 
Laboratory Accreditation Program 
Phone:  717.346.8212 
Fax:  717.346.8590 
e-mail:  aaalger@state.pa.us 



Several of us in NJ have been thinking about this for the past couple of days.  And to keep things simple 
the best response is that we don't have an answer.  We can look at this further but we would like all 
involved to come up with some specific questions for us to address.  We don't want to spend significant 
effort to provide answers that don't effectively respond to the issues being discussed by involved parties.

For instance, should we be looking at first time failures for both programs and then second time failures 
whether immediately following the first one or for all following studies.  Should we be looking at 
suspensions followed by renewed accreditation and any failures after that.  And so on as there can be 
many scenarios.  And, if we're looking for some defined statistical evaluation of failure rates that may be 
beyond our ability.

But overall I believe that once labs are suspended for a given PT failure, when they're back in compliance 
they tend to remain that way for long periods of time. Which leads one to believe that 1 per year is fine.  I 
believe that it's OK to switch to one per year but with the requirement that once a failure has occurred it 
would be necessary for a lab to successful analyze at least 2 follow-up samples (over a couple of months) 
to remain accredited.

Additionally, to look at it a different way 2 samples provide a greater opportunity for labs to be found 
non-compliant and for corrective actions to be initiated.  Although, an effective quality system should 
better provide for correcting problems.

As can be seen above, I have no quick answer and I can be all over the place on this topic.  And the above 
is a weak attempt.  But I know you said you needed something by tomorrow and I didn't want you to 
think we were ignoring you.  We are willing to work with you to pursue this further.  Given our 2 tier 
program we may have the data necessary to answer questions.  But it won't be easy and it won't be by 
tomorrow.  Sorry about that and let us know.  I won't be around tomorrow but Tom Chepiga may be able 
to help you with any questions.

Joseph F. Aiello, Chief
NJDEP Office of Quality Assurance

Tel:  (609) 633-3840
Cell:  (609) 802-1007
Fax:  (609) 777-1774



Hello June,
 
In response to your questions, we have prepared the following:
 
From our accreditation perspective, the PTs are only in use to perform a quick check on laboratory 
performance.  Such checks are limited in scope and must be reasonable and effective in its application 
and cost.  The PTs must not over burden the State nor the lab, otherwise these PTs are no longer meeting 
their purpose.  Successful performance in a PT study does not mean that the lab is proficient in its day-to-
day performance.  It means that under the conditions of the examination, the lab performed acceptably. 
 The PTs are separate from the on-site assessments, and were never meant to substitute for on-site 
assessments because these two monitoring processes provide different measures of a lab.  Typically, lab 
participation in 1 PT is sufficient, as long as stringent requirements are in place.
 
We have noticed differences between labs which comply with the 2 PT requirement and those that 
comply with the traditional 1 PT requirement.  In summary, the 2 PT requirement is not necessarily 
better.  There is too much emphasis on PTs instead of following day-to-day procedures, practices, and 
performing the methods correctly.
 
With a 1 PT requirement, a lab failing a PT study would be required to first conduct a corrective action to 
identify the cause for the failure, then within a six-month period the lab would be required to participate 
in another PT study for the failed method (which would involve analysis of all representative analytes for 
the method, not just the failed analyte(s)).  The lab failing this second PT study for the same analyte(s) 
within a 12-month period would mean revocation of the lab's certificate for the method for all analytes 
appearing on the lab's certificate.  If the lab requests for reinstatement, then it would be required to apply 
as a lab with a new FOA along with corrective action reports and all other requirements for accreditation 
of a new method.
Jensen, Jane (CDPH-ELAP)
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