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Meeting Summary 

 
June 10, 2014 

 
 
 
1. Roll Call and Minutes: 

Robin Cook, Chair, called the meeting to order at 1:37pm EST by teleconference. 
Attendance is recorded in Attachment A – there were 6 members present.  The following 
associate members were also present: Jennifer Best (EPA), Carl Kircher and Randi 
McCuin.  
 
The minutes will not be reviewed at this meeting because only 6 members were present. 
Robin will continue to work through the standard and the missing committee members 
can give additional comments via email or at the next meeting 
 
Associate members need to let Robin and Ilona know they own a copy of ISO 17025 so 
they can be included in distributions of the draft working standard updates.  

 
 
2.  Standard Review 
 

1.7.3.7 b) i):  
 
Robin walked through the changes made at the last meeting to see if there were any 
additional comments.  
 
Elizabeth asked about section 1.7.3.7 b) i) – “… verified at the temperature of use …”  
She asked if someone is using an incubator that is supposed to be 35 +/- 2 degrees – does 
the thermometer check have to be done at 35 or can it bracket at 30-50 degrees?  
 
It was noted that in Texas a single point cannot be used.  
 
Module 2 states “range of use” and the micro standard will now also add the option of a 
single point. New language:  
 
1.7.3.7 b) i): 
 

  Temperature Measuring Devices 
 

  Temperature measuring devices such as liquid-in-glass thermometers, thermocouples, or 
platinum resistance thermometers used to assess and document equipment 
temperatures shall be the appropriate quality to meet specification(s) in the method. The 
graduation and range of the temperature measuring devices shall be appropriate for the 
required accuracy of the measurement.  Temperature measuring devices shall be verified 
at the range of use, to national or international standards for temperature. Verification 



shall be performed at least annually (see TNI Volume 1, Module 2, Section 5.5.13.1).  
This verification may be accomplished by a single point provided that it represents the 
method mandated temperature and use conditions.   

 
1.7.3.7 b) ii) a): It was asked if PV=nRT should be explained. Left as is.  
 
Jennifer noted that she thinks labs should request these checks from an outside service 
company, but understands something needs to be left in for a lab in remote area that may 
not be able to get service.  
 
1.7.3.7 b) ii) b): Ovens used for sterilization.  
 
Leave as is.  
 
1.7.3.7 b) iii): 
 
Leave as is.  
 
1.7.3. b) iv): 
 
Leave as is.  
 
1.7.3.7 b) v):  
 
Email sent out by Dwayne on 6/5/14: TNI V1M5 1.7.3.7.b.v.2 old designation FOR 
DISCUSSION 
 
This is an area that we had been working on previously under the incubator section and 
we had come up with some initial language. 
  
               2.      An exception to the twice-daily temperature measurement documentation 

is permitted for the last day of the incubation period when samples are 
removed from the incubator or waterbath, the initial temperature(s) is 
subsequently measured and documented when at that time, and no other 
samples are or will be present in the incubator or waterbath that day. 

  
I’m generally not a fan of exceptions in regulations or standards   I find that they usually 
cause more problems than they were created to address.   If we as a committee want to 
keep this exception then I would suggest some re-wording. I have some suggestion above 
(red – deletion; blue - addition).  
  
It currently says the “initial temperature is subsequently measured and documented”.  Is 
this the initial temperature from a day ago when the analysis began or is this the initial 
test for that (the second or third) day when the test ends.  What exactly does 
“subsequently measured” mean?  Does this mean the temperature is taken when the 
samples are taken out of the incubator and read (I think this was the intent of the wording 
– not sure)? 



  
If my general practice as a laboratory is to record temperatures at 10AM  and 3 PM and 
my tests are done at 9AM am I required to take a temperature at all that second or third 
day or is my temperature from 2PM the previous day acceptable?  What if I remove my 
samples at 2 PM that day and don’t have any other samples?  Do  I have to take the 
second temperature that day according to the exception, even though the second 
temperature would be during normal business hours for most labs? Am I required to take 
the temperature when I remove the samples for the second reading or was the morning 
temperature sufficient? 
 
The way the Standard is currently written – if you go in on the weekend to take samples 
out in the morning – you would note temperature and still have go back in the afternoon 
and note temperature again. Some assessors don’t require an afternoon temperature check 
if the samples were removed. This is not consistent. Item 4 does allow for the use of 
continuous temperature monitoring devices.  
 
The committee all agreed that the point is to have language that makes it clear there is not 
interest in taking the temperature of an empty incubator. After discussion, the following 
language will continue to be worked on. Robin will clean it up for another review at the 
next meeting:  
 
1The uniformity of temperature distribution in incubators and water baths shall be established 

prior to first use. Temperature of incubators and water baths shall be documented twice daily, 
at least four hours apart, on each day of use when samples are under test.  Under test is 
defined as the time period that the sample is in an incubation phase of the method.   

4. For tests where samples are under test during weekends or holidays, the laboratory must have 
a system in place to ensure that the temperature monitoring requirements are meet for the 
entire test period.  Data loggers, continuous temperature monitoring devices, or other 
temperature monitoring equipment can be used as long as they can be calibrated in 
accordance with TNI, Volume 1, Module 2, Section 5.5.13.1 for Support Equipment. 

5. An exception to the twice-daily temperature measurement documentation is permitted for the 
last day of the incubation period when all samples are removed from the incubator or 
waterbath, the initial temperature(s) is subsequently measured and documented, and no other 
samples are or will be present in the incubator or waterbath that day. 

 
   3.  

 
.    1.  The uniformity of temperature distribution in incubators and water baths shall be established. 

Temperature of incubators and water baths shall be documented twice daily, at least four 
hours apart, on each day of use.  An exception to the twice-daily temperature measurement 
documentation is permitted for the last day of the incubation period when samples are 
removed from the incubator or waterbath, the initial temperature(s) is subsequently 
measured and documented, and no other samples are or will be present in the incubator or 
waterbath that day 

2.     An exception is made for 1. above.  For tests where samples are under test during 
weekends, holidays, or other times where the laboratory is not staffed, the laboratory must 
have a system in place to ensure that the temperature requirements are met while the 
laboratory is not staffed.  Data loggers, continuous temperature monitoring devices, min/max 
thermometers, or other temperature monitoring equipment can be used as long as they can 
be calibrated in accordance with TNI Volume 1, Module 2, Section 5.5.13.1 for Support 
Equipment. 



 
Jennifer noted that EPA recommends that two thermometers be used in an incubator. 
Robin commented that this has never been in the standard before and perhaps this 
belongs in the Lab Manual instead. There was agreement.  
 
1.7.3.7 b) vi):  
 
Jennifer commented on Section 3. EPA thinks it is only when the formulation of the 
detergent changes. Ordering the same detergent is OK. Elizabeth noted they just keep the 
manufacturer’s detergent analysis and Texas has been fine with this. After discussion, the 
following changes were made:  
 
Labware	
  that	
  is	
  washed	
  and	
  reused	
  shall	
  be	
  tested	
  for	
  possible	
  presence	
  of	
  residues	
  that	
  may	
  
inhibit	
  or	
  promote	
  growth	
  of	
  microorganisms	
  by	
  performing	
  the	
  Inhibitory	
  Residue	
  Test	
  	
  initially,	
  
and	
  each	
  time	
  the	
  lab	
  changes	
  	
  detergent	
  formulation	
  or	
  washing	
  procedures. 
 
1.7.5 a): Sample Handling 
 
Dwayne sent the following email on 6/5/14. There was some discussion by email and the 
discussion continued during the meeting.  
 
TNI V1M5 1.7.5.a FOR DISCUSSION 

 
1.7.5        Sample Handling 
  
               a)      Samples that require thermal preservation shall be considered acceptable 

if the arrival temperature of a representative the sample container meets 
the method or mandated temperature requirement. 

  
i)       Samples that are delivered to the laboratory on the same day 

they are collected may not meet the requirements of Section 
1.7.5.a) due to insufficient time between sample collection 
and delivery to complete the cooling process. In these cases, 
the samples shall be considered acceptable if the samples 
were received on ice with evidence that the cooling process 
began within fifteen minutes of sample collection. 

  
ii)       If sample analysis is begun within fifteen (15) minutes of 

collection, thermal preservation is not required. 
  
iii)      Thermal preservation is not required in the field if the 

laboratory receives the sample and either begins the analysis 
or refrigerates the sample within fifteen (15) minutes of 
collection. 

 
1) Maybe a definition of the word representative in this context is needed or some re-
wording.  In Pennsylvania we interpret representative here to mean representative of a 



collection point for example.  So a “temperature blank” or in some cases taking the 
temperature of just one sample from a cooler would not be acceptable. 
  
2) I have some recommended additions to this section in blue.  The way it is worded now 
some laboratories are fixating on the “received on ice” comment to the exclusion of 
everything else.  The federal requirement is that any preservations begin within 15 
minutes of collection.  I know we have the one section that says laboratories need to 
follow more stringent state and federal requirements but I’d like to try to re-word it so 
the standard does not unintentionally lead laboratories down the wrong path.  I’m not 
100% happy with what I added so if anyone has any other suggestions that would be 
great.  
  
Some examples of problems are the sample collector brings the samples in not on ice and 
the laboratory throws some ice on the samples prior to officially receiving them.  The 
samples are received at a higher temperature then when they were collected or 
transferred from another laboratory but are received as acceptable because they were 
“on ice”.  Samples collected at 12 noon on one day and received at 1159 the next day at 
room temperature but received as acceptable because they were “on ice”. 

  
Patsy asked about how cooling is verified and suggested some alternative language.  
 
There were concerns raised about how long it takes for samples to go down to the 
required temperature. There were comments about people bringing in a sample 
immediately that was not on ice and having to go away to put it on ice and come back. 
Others talked about samplers driving around in their cars wasting time to get the 
temperature down. Jennifer noted that EPA accepts samples that were collected 2 hours 
prior and only put the temperature of receipt without any repercussions. If it is after 2 
hours then the data needs to be flagged and there are concerns about the temperatures.  
 
It was noted that the end user of the data decides whether the data is acceptable or not. 
The lab should only note the temperature at receipt.  
 
After further discussion the committee agreed on the following language:  
 

Samples that require thermal preservation shall be considered acceptable if the arrival 
temperature of a representative sample meets the method or mandated temperature 
requirement.  

 
i)        Samples that are collected and delivered on the same day may not meet the 

requirements of Section 1.7.5.a or the method, if the time frame between collection 
and delivery is less than 2 hours (too short for the cooling process to complete). In 
these cases, samples shall be considered acceptable if the samples were received 
on ice with evidence that the cooling process had begun and the temperature of 
the sample(s) (or representative sample) is recorded upon receipt.  

 
ii)         If sample analysis is begun within fifteen (15) minutes of collection, thermal 

preservation is not required. 
 
iii)        Thermal preservation is not required in the field if the laboratory receives the 



sample and either begins the analysis or refrigerates the sample within fifteen (15) 
minutes of collection. 

 
This completes the review of the standard. Robin will go through it and make sure all the 
changes are included for committee review before the next meeting in two weeks. The 
committee needs to finalize the standard at the next meeting to get it posted in time to do 
the public presentation of the standard at the meeting in Washington, DC.  

 
3.  Action Items 
 

A summary of action items can be found in Attachment B. The action items were 
reviewed and updated.  

 
 

4.  New Business 
 

None. 
 
 
5.  Next Meeting and Close 
 

The next meeting will be June 24th at 1:30pm EST.  
 
A summary of action items and backburner/reminder items can be found in Attachment B 
and C. 
 
Robin adjourned the meeting. The meeting ended at 3:30 pm EST. 



Attachment A 
Participants 

Microbiology Expert Committee (MEC) 

Members Affiliation Balance Contact Information 
Robin Cook 
(Chair) 
Present  

City of Daytona 
Beach EML 

Lab (386)671-8885 cookr@codb.us 

Patsy Root 
(Vice-chair) 
Present 

IDEXX 
Laboratories, Inc 

Other (207)556-8947 patsy-root@idexx.com 

Karla Ziegelmann-
Fjeld 
 
Absent 

Microbiologics, 
Inc 

Other  kfjeld@microbiologics.com 

Donna Ruokonen 
 
Present 

Microbac 
Laboratories, Inc 

Lab (219)769-8378 
Ext 110 

druokonen@microbac.com 

Colin Fricker 
 
Absent 

Analytical 
Services, Inc 

Lab  colinfricker@aol.com 

Deb Waller 
 
Absent 

NJ DEP AB (609)984-7732 debra.waller@dep.state.nj.u
s 

Dwayne 
Burkholder 
 
Present 

Pennsylvania DEP AB (717)346-8213 dburkholde@pa.gov 

Mary Robinson 
 
Present 

Indiana State 
DOH 

AB (317)921-5523 mrobinson@isdh.in.gov 

Elizabeth Turner 
 
Present 

North Texas 
Municipal Water 
District 

Lab (972)442-5405 
Ext 535 

eturner@ntmwd.com 

Po Chang 
 
Absent 

Texas 
Commission on 
Environmental 
Quality 

AB (512)239-4876 Po.chang@tceq.texas.gov 

Gary Yakub 
 
Absent 

Environmental 
Standards, Inc. 

Other (610)935-5577 gyakub@envstd.com 

Ilona Taunton 
(Program 
Administrator) 
Recording 

The NELAC 
Institute 

n/a (828)712-9242 Ilona.taunton@nelac-
institute.org 

 



  
Attachment B 

 
Action Items – MEC 

  
Action Item 

 
Who 

Expected 
Completion 

Actual                   
Completion 

1 Review Method Codes and send comments to 
Robin for Dan Hickman.  
 

Deb TBD   

4 Review Handbook and Method Codes before 
next meeting.  
 

ALL 5/7/13 Handbook 
Complete.  

 
12 Research possible effects of using bromine 

and whether it needs to somehow be included 
in the standard. Does not look like it. 

Deb November 
2013 Meeting 

 

19 Provide EPA interpretation on temperature 
readings to Ilona. She will have it posted on 
the website.  
 

Robin 1/31/14  

25     
     
     
     

	
  



Attachment C 

 

Backburner / Reminders – MEC 

 Item Meeting 
Reference 

Comments 

1 Update charter in October 2014 n/a  

    

    

    

    

    

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


