
 

Quality System Expert Committee (QS) 
Meeting Summary 

 
July 31, 2015 

 
 
1. Roll Call and Minutes: 

Paul Junio, Chair, called the meeting to order at 1:05pm Eastern by teleconference. 
Attendance is recorded in Attachment A – 8 members were present.  
 
Minutes will be reviewed during the regularly scheduled conference call in August. The 
purpose of this extra meeting is to work on language for the Standard.  

 
 
2.  Working Draft Standard 
 

SUPPORT EQUIPMENT 
 
Paul reviewed the changes made to the Standard based on meeting input in Chicago and a 
conversation with Marlene Moore after the meeting.  
 
Silky commented that the manufacturer often has specifications. Perhaps the language 
should include a reference to the manufacturer specification and that the lab needs to set 
this if there aren’t any. If the glassware is verified and there is a problem meeting the 
stated accuracy, there is a problem.  
 
Paul asked if a note pointing to 4.6.2 would alleviate Silky’s concern:  
Section 4.6.2: The laboratory shall ensure that purchased supplies and reagents and consumable 
materials that affect the quality of tests and/or calibrations are not used until they have been inspected 
or otherwise verified as complying with standard specifications or requirements defined in the 
methods for the tests and/or calibrations concerned. These services and supplies used shall comply 
with specified requirements. Records of actions taken to check compliance shall be maintained. 
 
Paul suggested some additional language pointing to Section 4.6.2 and 5.5.7 in the note 
he originally included.  
 
Paul realized the language regarding quarterly checks has been deleted. He will add this 
in as point iii) and the current iii) will move to iv). He pulled the language directly out of 
the 2012 standard.  
 
After further discussion, Paul suggested the following language:  
 

e)          If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in 
standard preparation or dispensing or dilution into a specified volume, 
the laboratory shall verify volumetric measuring devices as follows: 

  



 

i) Glass microliter syringes are exempt from any verification 
requirements; 

ii) Disposable or single-use volumetric equipment shall be verified once 
per lot, prior to or in conjunction with its first use; 

iii) Mechanical volumetric dispensing devices shall be checked for 
accuracy on a quarterly basis. 

iv) All other volumetric support equipment shall be checked for accuracy 
prior to or in conjunction with its first use. 

NOTE:   Section 4.6.2 requires that materials must comply with standard 
specifications or requirements defined by methods.  Section 5.5.7 
indicates that materials that have been mishandled shall be re-calibrated 
prior to re-use. 
  

Chris asked if this supercedes 4.6.2 in regards to microliter syringes. It was commented 
that the lab only needs to retain any documentation that comes with the syringe, but this 
is not what the wording above states. It says it is exempt.  
 
The committee worked through various language options to define the use of microliter 
syringes.  
 
It was asked if all Class A glassware will need to be checked – even that already in use. Is 
there a way of grandfathering in old Class A glassware?  
 
Silky commented that a number of labs are now buying Class A glassware to not have to 
deal with all the checks.  
 
Paul considered the discussion and feels that perhaps nothing should change until it is 
proven there really is a problem with Class A glassware. He is now suggesting the 
following:  
 
e)       If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in standard 

preparation or dispensing or dilution into a specified volume, the laboratory shall 
verify volumetric measuring devices as follows: 

  
i)   Glass microliter syringes and Class A glassware are exempt from any 

verification requirements beyond what is stated in Section 4.6.2; 
ii)  Disposable or single-use volumetric equipment shall be verified once per lot, 

prior to or in conjunction with its first use; 
iii)  Mechanical volumetric dispensing devices shall be checked for accuracy on a 

quarterly basis. 
iv)  All other volumetric support equipment shall be checked for accuracy prior to 

or in conjunction with its first use. 
NOTE:   Section 4.6.2 requires that materials must comply with standard 
specifications or requirements defined by methods.  Section 5.5.7 indicates that 
materials that have been mishandled shall be re-calibrated prior to re-use. 

  



 

There was additional discussion to ensure that the requirements for microliter syringes 
and Class A glassware are clear and not open to multiple interpretations. Similar concerns 
were raised for mechanical dispensing devices.  
 
Paul provided the following update:  
 
e)  If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in standard 

preparation or dispensing or dilution into a specified volume, the laboratory shall 
verify volumetric measuring devices as follows: 

  
i)  Glass microliter syringes and Class A glassware are exempt from any verification 

requirements beyond what is stated in Section 4.6.2; 
ii)  Disposable or single-use volumetric equipment shall be verified once per lot, 

prior to or in conjunction with its first use; 
iii)  Mechanical volumetric dispensing devices shall be checked for accuracy at each 

point of use. These checks shall be performed prior to first use and on a 
quarterly basis; 

iv)  All other volumetric support equipment shall be checked for accuracy prior to or 
in conjunction with its first use. 

NOTE:  Section 4.6.2 requires that materials must comply with standard 
specifications or requirements defined by methods.  Section 5.5.7 indicates that 
materials that have been mishandled shall be re-calibrated prior to re-use. 

  
 
Based on Silky’s concern, Paul moved the information in the Note into the introduction 
text.  
 
Ilona noted that iii) is in conflict with itself. The intent was to note that it needs to be 
checked at volumes of use. Paul asked if this wording has been addressed by DoD. Chris 
Gunning looked up DoD language. DoD is daily before use within specifications outlined 
in the requirements.  
 
New version from Paul:  
 
5.5.13.1 Support Equipment  
 
 This Standard applies to all devices that may not be the actual test instrument, 

but are necessary to support laboratory operations. These include, but are not 
limited to: balances, ovens, refrigerators, freezers, incubators, water baths, 
temperature measuring devices (including thermometers and thermistors), 
thermal/pressure sample preparation devices and mechanical volumetric 
dispensing devices (such as Eppendorf® or automatic dilutor/dispensing 
devices).  Section 4.6.2 requires that materials must comply with standard 
specifications or requirements defined by methods.  Section 5.5.7 indicates that 
materials that have been mishandled shall be re-calibrated prior to re-use. 

 



 

Etc …  
 

e) If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in 
standard preparation or dispensing or dilution into a specified volume, 
the laboratory shall verify volumetric measuring devices as follows: 

 
i) Glass microliter syringes and Class A glassware are exempt 

from any verification requirements beyond what is stated in 
Section 4.6.2; 

ii) Disposable or single-use volumetric equipment shall be 
verified once per lot, prior to or in conjunction with its first 
use; 

iii) Mechanical volumetric dispensing devices shall be checked 
for accuracy at each volume of use. These checks shall be 
performed prior to first use and on a quarterly basis; 

iv) All other volumetric support equipment shall be checked for 
accuracy prior to or in conjunction with its first use. 

 
 
Ilona asked if the paraphrasing on 4.6.2 and 5.5.7 is accurate. Paul asked everyone to 
confirm as he read the language in each section. Ilona is concerned about the 
paraphrasing and how this will work with the audit checklist. The paraphrasing does not 
do justice to the language in these sections. It should be deleted or left in a note.  
 
After additional discussion, the committee agreed on the language in Attachment D. 
 
Katie is still concerned about the language requiring every point of use. Paul suggested 
looking at how many volumes this would be in her situation and what the ranges would 
be. Katie will get back to the committee by email.  
 
Chris asked how many measurements need to be taken to check accuracy? This is spelled 
out in the DoD standard (3x). It is not spelled out in our standard, so there is no 
requirement that a lab must do more than one. Silky thinks most labs do at least 3 
measurements. The committee agreed it does not want to be prescript.  
 
Chris made a motion to accept the final language emailed by Paul during the meeting 
(Attachment D). The motion was seconded by Silky. Paul will distribute this to 
committee members to complete the vote by email.  
 
(Addition:  
Voting results:  
Paul – For (9/14) 
Michelle – For (7/31) 
Chris – No vote 
Dale – Against (8/3) 
Janice – No vote 



 

Jessica – No vote 
Katie – Against (8/4) 
Kristin – No vote 
Matt – Against (8/10) 
Patty – Against (8/10) 
Shannon – No vote 
Shari – Against (8/10) 
Silky – Against (8/5) 
 
Final vote: 2 – For, 6 – Against, 0 – Abstain.  No votes: 5. The motion did not pass.) 
 
 
LOT DISCUSSION 
 
Following the morning NEMC Session on Certified Reference Materials, it was 
suggested that a definition of “Lot” could be added to Module 2 to help avoid issues 
regarding second source standards.  There was initial talk of that definition going into 
Module 4, but since this definition would apply to more than just the Chemistry Module, 
it needs to be added to our section. There will be a webinar scheduled to discuss this, and 
I hope that this passes quickly. 

 
Paul heard back from Shawn that the lot itself is the unique designation. Adding the 
language suggested by Silky would be redundant.  
 
The following language is proposed:  
 
3.0   TERMS AND DEFINITIONS 
  
 Lot: A definite amount of material produced during a single manufacturing cycle, 

and intended to have uniform character and quality 

A motion was made by Silky to accept the definition for Lot as defined above. The 
motion was seconded by Matt. The vote will be completed by email.  
 
 (Addition:  
Voting results:  
Paul – For (9/14) 
Michelle – For (7/31) 
Chris – No vote 
Dale – For (8/3) 
Janice – No vote 
Jessica – No vote 
Katie – No vote 
Kristin – For (8/10) 
Matt – For (8/10) 
Patty – For (8/10) 
Shannon – No vote 



 

Shari – For (8/10) 
Silky – For (8/5) 
 
Final vote: 8 – For, 0 – Against, 0 – Abstain. 5 – No vote. The motion passed and the 
language will be passed on to the Standards Review Committee before the QS Committee 
votes this language in as the Voting Draft Standard. ) 
 

 
3.  Action Items 
 

A summary of action items can be found in Attachment B.  
 

 
4.  New Business 
 

Paul reviewed the draft Tulsa schedule with the committee. There were some concerns 
expressed about meeting on Tuesday morning against the Assessment Forum. Looking at 
other options, the committee would like AB involvement, so they don’t want to move to 
Wednesday. No requests for a change will be made.  

 
 
5.  Next Meeting and Close 
 

The next meeting will be August 10, 2015 at 1pm Eastern. Ilona will send out a 
conference and Webex invitation. The SIRs will be discussed at the following meeting.  
 
A summary of action items and backburner/reminder items can be found in Attachment B 
and C. 
 
Paul adjourned the meeting. The meeting ended at 2:30 pm Eastern.   



 

Attachment A 
Participants 

Quality Systems Expert Committee (QS) 

Members (Exp) Affiliation Balance Contact Information 
Paul Junio (2018) 
(Chair) 
Present  

Northern Lake 
Service 

Lab 262-547-3406 paulj@nlslab.com 

Michelle Wade (2016) 
(Vice-chair) 
Absent 

Wade Consulting 
and Solutions 

Other 913-449-5223 michellefromks@gmail.
com 

Katie Adams (2016) 
 
Present 

USEPA Region 
10 

Other 360-871-8748 Adams.Katie@epa.gov 

Kristin Brown (2016) 
 
Present 

Utah DOH AB 801-965-2530 kristinbrown@utah.gov 

Patty Carvajal (2017*) 
 
Present 

San Antonio 
River Authority 

Lab 210-227-1373 pmcarvajal@sara-
tx.org 

Chris Gunning (2018*) 
 
Present 

A2LA Other 301-644-3230 cgunning@a2la.org 

Jessica Jensen (2018*) 
 
Present 

A&E Analytical 
Laboratory 

Lab 316-618-8787 jessica@aelabonline.co
m 

Silky S. Labie (2018) 
 
Present 

Env. Lab 
Consulting & 
Technology, LLC 

Other 850-656-6298 elcatllc@centurylink.net 

Shari Pfalmer (2018*) 
 
Absent 

ESC Lab 
Sciences 

Lab 615-773-9755 spfalmer@esclabscienc
es.com 

Dale Piechocki (2017*) 
 
Absent 

Eurofins Eaton 
Analytical 

Lab 574-472-5523 DalePiechocki@eurofins
US.com 

Matt Sowards (2017*) 
 
Present 

ACZ 
Laboratories, Inc. 

Lab 970-879-6590 matts@acz.com 

Shannon Swantek (2017*) 
 
Absent 

Oregon Public 
Health Division 
 

AB (503) 693-4130 shannon.swantek@stat
e.or.us 
 

Janice Willey (2018) 
 
Absent 

NAVSEA 
Programs Field 
Office 

Other 843-794-7346 Janice.willey@navy.mil 

Ilona Taunton 
(Program Administrator) 
Present  

The NELAC 
Institute 

n/a (828)712-9242 Ilona.taunton@nelac-
institute.org 



 

  
Attachment B 

 
Action Items – QS Executive Committee 

 
  

Action Item 
 

Who 
Expected 

Completion 
Actual                   

Completion 
8 
 

Send new wording for Section 5.5.13.1 to 
Cathy Westerman and get input.  
 

Paul 7/13/15  

9 
 

Look at the Handbook Table of Contents and 
volunteer for sections.  
 

All 8/10/15  

10     
     
     
     

!

!



 

Attachment C 

 

Backburner / Reminders – QS Executive Committee 

 Item Meeting 
Reference 

Comments 

1 Update charter in October 2015. n/a  

    

    

    

    

    

    

  



5.5.13.1 Support Equipment  
 
 This Standard applies to all devices that may not be the actual test instrument, but are necessary to 

support laboratory operations. These include, but are not limited to: balances, ovens, refrigerators, 
freezers, incubators, water baths, temperature measuring devices (including thermometers and 
thermistors), thermal/pressure sample preparation devices and mechanical volumetric dispensing 
devices (such as Eppendorf® or automatic dilutor/dispensing devices). 

 
a) The results of any calibration or verification shall be within the specifications required of the 

application for which this equipment is used.  The laboratory shall define the specifications for 
acceptability if none exist in method or regulation.  If any equipment fails to meet the specifications 
for acceptability: 

 
i) the equipment shall be removed from service until repaired; or 
ii) the laboratory shall maintain records of established correction factors to correct all 

measurements. 
 
b) The laboratory shall maintain all support equipment in proper working order. The records of all 

repair and maintenance activities, including service calls, shall be kept. 
 

c) On each day the equipment is used, balances, ovens, refrigerators, freezers, incubators and water 
baths shall be checked and documented. The acceptability for use or continued use shall be 
according to the needs of the analysis or application for which the equipment is being used. 

 
d) Temperature measuring devices shall be calibrated or verified at least annually.  Calibration or 

verification shall be performed using a recognized National Metrology Institute traceable reference, 
such as NIST, when available. 

 
i) If the temperature measuring device is used over a range of 10°C or less, then a single point 

verification within the range of use is acceptable; 
ii) If the temperature measuring device is used over a range of greater than 10°C, then the 

verification must bracket the range of use. 
 
e) If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in standard preparation or 

dispensing or dilution into a specified volume, the laboratory shall verify volumetric measuring 
devices as follows: 

 
i) Glass microliter syringes and Class A glassware are exempt from any verification 

requirements beyond what is stated in Section 4.6.2; 
ii) Disposable or single-use volumetric equipment shall be verified once per lot, prior to or in 

conjunction with its first use; 
iii) Mechanical volumetric dispensing devices shall be checked for accuracy at each volume of use. 

These checks shall be performed prior to first use and on a quarterly basis; 
iv) All other volumetric support equipment shall be checked for accuracy prior to or in 

conjunction with its first use. 
 

f) All other support equipment shall be calibrated or verified at least annually, using a recognized 
National Metrology Institute, such as NIST, traceable references when available, bracketing the 
range of use. 

 
g) Raw data records shall be retained to document equipment performance. 
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If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in standard 
preparation or dispensing or dilution into a specified volume, volumetric 
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The results of such calibration or verification, whether daily or annually, shall be within 
the specifications required of the application for which this equipment is used or: 

 
the equipment shall be removed from service until repaired; or 
 
the laboratory shall maintain records of established correction factors to correct 

all measurements. 
 
If quantitative results are dependent on their accuracy, such as in standard preparation 

or dispensing or dilution into a specified volume, volumetric dispensing devices 
(except Class A glassware and Glass microliter syringes) shall be checked for 
accuracy on a quarterly basis.  

 
 

 


